Volledig online werkwijze; van aanvraag tot uitbetaling

Meest populaire leenvormen

Wat jij wilt weten over leningen

Op Lening15.nl kun je leningen met elkaar vergelijken op rente en voorwaarden en vind je informatie over leningen en geld lenen.

Verzamel informatie voordat je een lening afsluit. Lenen kost altijd geld! Betaal niet teveel en kies de lening die bij jouw situatie past.

Leningen kun je grofweg in 2 soorten verdelen:

Aflopend krediet

Bij een aflopend krediet kun je afgeloste bedragen niet opnieuw opnemen. Dit heeft als voordeel dat je precies weet wanneer je van de lening af bent. De meest bekende vorm van aflopend krediet is een persoonlijke lening of autolening.

Continu krediet

Het kenmerk van een continu krediet is dat afgeloste bedragen weer op te nemen zijn. Bekendste vorm van een continu krediet is het doorlopend krediet. Ook een roodstand op een betaalrekening en een credit card kunnen in veel gevallen worden gezien als continu krediet.

Redenen om geld te lenen

Een lening afsluiten kan zinvol (en soms nodig) zijn in een groot aantal verschillende omstandigheden: 

  • Aanschaf auto
  • Verbouwing huis/keuken
  • Grote eenmalige aankoop
  • Restschuld financieren
  • Onverwachte kosten opvangen etc.

Reglement

Bij het afsluiten van een lening, moet er een overeenkomst worden opgemaakt. In deze overeenkomst staan de afspraken omtrent de hoogte van de lening, de rentevergoeding en bijvoorbeeld wat er gebeurt wanneer u de lening niet terug kunt betalen.

Er zijn wettelijk toegestane kosten zoals een rentevergoeding, een vertragingsvergoeding die in rekening zal worden gebracht wanneer u na ingebrekestelling nog steeds achterblijft met uw betalingen en een eventuele vergoeding die in rekening zal worden gebracht bij vervroegd aflossen.

Wat de hoogte van de vergoedingen die aanbieders mogen vragen maximaal mag zijn, staat niet in de wet vermeld. Er is wel geregeld dat de overheid die hoogte vaststelt en bepaald hoeveel de maximale rente die voor een lening in rekening mag worden gebracht mag bedragen.

Lening15.nl is geen kredietverstrekker, een financieel adviseur of enig ander soort financiële instelling. Wij vergelijken Financiële producten en services om de consument te helpen tijd en geld te besparen.

Zijn er bij jou nog vragen over Lening15.nl overgebleven? Aarzel niet om contact met ons op te nemen - we geven je graag antwoord!